Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Sos-z-kolendry-do-mieska-z-grilla

Sos z kolendry do mięska z grilla

Interesujących dodatków nigdy nie za wiele - miły sosik o meksykańskich korzeniach przyda się nam do polania grillowanej wołowiny lub kurczaka. Jeśli natomiast nie mamy w planach rozpalania grilla, sosem możemy polać filety z białej ryby przed zapieczeniem w piekarniku...

Rodzaj dania: Sosy

Kraj pochodzenia: Meksyk

Liczba porcji: 6-10 (mniej więcej szklanka)

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
dorodny pęczek świeżej kolendry
pęczek natki pietruszki
szalotka
3 ząbki czosnku
łyżka papryczek jalapeno ze słoika
4 łyżki niesolonych pestek z dyni (wyłuskanych)
łyżka białego octu winnego
kilka łyżek oliwy z oliwek

Opis przyrządzania:
Kolendrę i natkę płuczemy i osuszamy. Obskubujemy listki i wkładamy je do blendera.
Szalotkę i czosnek obieramy, grubo siekamy i wkładamy do blendera.
Papryczki jalapeno odcedzamy z zalewy, siekamy i wkładamy do blendera.
Pestki z dyni wsypujemy na suchą patelnię, stawiamy na średnim ogniu i prażymy, mieszając, aż zaczną się lekko złocić, strzelać i podskakiwać. Zdejmujemy z ognia, studzimy i wsypujemy do blendera.
Dodajemy nieco soli, po czym wszystko razem miksujemy, dolewając ocet winny i ze 2 łyżki oliwy. Miksujemy, aż powstanie gęsty sos, dolewając jeszcze nieco oliwy, w miarę potrzeby.
Sprawdzamy sos pod kątem soli i doprawiamy, jeśli trzeba - można też dodać ciut więcej octu winnego...
Podajemy do grillowanych steków, piersi z kurczaka, szaszłyków rybnych.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024