Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Sos-z-zielonego-pieprzu

Sos z zielonego pieprzu

Jeden z moich naprawdę ulubionych sosów - z pieczoną rybką, z duszoną cielęciną, ale przede wszystkim z krwistym befsztykiem.

Rodzaj dania: Sosy

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
90 g masła
10 g mąki
200 ml kremowej śmietanki
2 łyżki zielonego pieprzu z zalewy plus łyżka samej zalewy

Opis przyrządzania:
10 g masła rozgniatamy z mąką na gładką masę (beurre manie). Resztę masła kroimy w kawałki. Do rondelka wlewamy śmietankę i podgrzewamy na małym ogniu. Kiedy będzie gorąca, dodajemy burre manie i resztę masła. Gotujemy na małym ogniu, mieszając, aż sos zgęstnieje. Odcedzony pieprz lekko rozgniatamy w moździerzu lub wysypujemy na stół i rozgniatamy spodem ciężkiej patelni. Dodajemy do sosu, wraz z łyżką zalewy. Podgrzewamy jeszcze chwilę i podajemy.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024