Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Sos-zurawinowy-z-kolendra

Sos żurawinowy z kolendrą

Słodko-kwaśny, bardzo smaczny dodatek do mięsa na zimno. Doskonale sie przechowuje, nabierając z czasem smaku. Dodatkową zaletą jest wspaniały kolor.

Rodzaj dania: Przetwory

Kraj pochodzenia: Wielka Brytania

Liczba porcji: 4 słoiki po 1/4 litra

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
łyżeczka nasion kolendry
275 ml czerwonego octu winnego
200 ml octu z cydru
400 g cukru
pomarańcza
6 goździków
1/2 kg świeżych żurawin

Opis przyrządzania:
Duży rondel rozgrzewamy na sporym ogniu. Gdy będzie już gorący, wrzucamy nasiona kolendry i podgrzewamy, aż zaczną podskakiwać i pachnieć. Przesypujemy do moździerza i tłuczemy, ale nie na proszek, tylko rozgniatamy. Ten sam rondel stawiamy na małym ogniu, wlewamy ocet winny i ocet z cydru. Wsypujemy cukier i podgrzewamy, co jakiś czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Kiedy ocet się podgrzewa, z wyszorowanej pomarańczy ścinamy cienką warstwę skórki (najlepiej obieraczką do warzyw) i wyciskamy sok. Skórkę kroimy ostrym nożem na cienkie paski. Do wrzącego octu z cukrem wrzucamy skórkę i sok z pomarańczy. Dodajemy roztłuczoną kolendrę, goździki i przebrane żurawiny. Mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez godzinę. Co jakiś czas mieszamy, sprawdzając, czy sos nie przywarł do dna. Uwaga - mieszamy delikatnie, żeby nie rozgnieść wszystkich żurawin. Po upływie godziny zdejmujemy rondel z ognia i zostawiamy w spokoju przez pół godziny. Sos nakładamy do wysterylizowanych słoików (4 słoiki po ćwierć litra) i zamykamy. Zostawiamy do wystygnięcia i nalepiamy naklejki. Sos degustujemy dopiero po miesiącu, gdyż smaki muszą się "przegryźć".

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024