Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Spaghetti-cacio-e-pepe

Spaghetti cacio e pepe

Jedno ze sztandarowych dań włoskiej kuchni - typowe dla samego Rzymu. Jedyną trudną rzeczą w tym przepisie jest kręcenie młynkiem do pieprzu - potrzebujemy tyle świeżo zmielonego, żeby sos był porządnie pikantny.

Rodzaj dania: Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Kraj pochodzenia: Włochy-Rzym

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
400 g spaghetti
200 g sera pecorino
oliwa z oliwek
pieprz z młynka

Opis przyrządzania:
Nastawiamy duży garnek osolonej wody. Kiedy się zagotuje, "wkręcamy" spaghetti i gotujemy bardzo al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu - a konkretnie 2-3 minuty krócej, niż jest tam napisane. Pecorino ścieramy na drobnej tarce i dolewamy doń 3 łyżki wody z gotującego się makaronu. Na dużą patelnię wlewamy 3 łyżki oliwy i dodajemy bardzo dużo świeżo zmielonego pieprzu - naprawdę dużo, sos musi być bardzo ostry i ten pieprz musi być widać w postaci szarych kropek. Spaghetti odcedzamy na sicie (zostawiamy trochę wody od gotowania, na wszelki wypadek, gdyby makaron był za suchy) i wrzucamy na patelnię. Dodajemy zwilżone pecorino i podgrzewamy wszystko razem, mieszając, aż spaghetti się dogotuje, a ser roztopi - ewentualnie dolewamy nieco wody od gotowania makaronu. Jeszcze raz pracowicie kręcimy nad makaronem młynkiem z pieprzem, po czym przekładamy spaghetti z sosem na ogrzane głębokie talerze i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: tradycyjna

PieceOfCake © 2008-2024