Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Spaghetti-con-aglio-olio-e-pepperoncino

Spaghetti con aglio, olio e pepperoncino

O tym daniu mogłabym napisać osobną Gazetkę!

Rodzaj dania: Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Kraj pochodzenia: Południe Włoch

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
250 g dobrego spaghetti
4 duże ząbki czosnku
2 czerwone papryczki chilli
oliwa z oliwek

Opis przyrządzania:
Nastawiamy duży garnek osolonej wody. Kiedy się zagotuje, "wkręcamy" spaghetti i gotujemy na al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W czasie, gdy makaron się gotuje, obieramy czosnek i bardzo drobno siekamy. Papryczki kroimy wzdłuż na pół, usuwamy pestki i ogonki, również bardzo drobno siekamy. 5 minut przed końcem gotowania makaronu na małą patelenkę wlewamy 4-5 łyżek dobrej oliwy z oliwek. Stawiamy na małym ogniu, dodajemy czosnek i papryczki. Podgrzewamy, pilnując, by czosnek nie zaczął się rumienić. Makaron odcedzamy, przekładamy do miski, polewamy oliwą z czosnkiem i papryczkami. Solimy i - pardon - pieprzymy. Mieszamy i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024