Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Spaghetti-z-cytryna-i-serem-ricotta

Spaghetti z cytryną i serem ricotta

Błyskawiczna pasta ze świeżym w smaku sosem i listkami młodego szpinaku.

Rodzaj dania: Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
400 g cienkiego spaghetti
200 g młodych listków szpinaku
cytryna
200 g świeżego sera ricotta
2 łyżki miękkiego masła
świeżo starte pecorino do podania

Opis przyrządzania:
Nastawiamy duży garnek osolonej wody, a kiedy się zagotuje, "wkręcamy" spaghetti i gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Szpinak bardzo starannie płuczemy w kilku wodach, osuszamy i wkładamy do miski, w której będziemy podawać makaron.
Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie, wycieramy. Specjalnym nożykiem do cytrusów ścinamy skórkę w długich cienkich paskach; wyciskamy sok.
Skórkę i sok z cytryny mieszamy z ricottą i masłem w osobnej miseczce.
Ugotowane spaghetti odcedzamy, ale zostawiamy pół szklanki wody od gotowania. Makaron od razu wrzucamy do miski na szpinak - dzięki temu listki szpinaku zwiędną od makaronowego gorąca.
Do serka ricotta dolewamy po trochu wodę z makaronu - kilka łyżek, tyle, by serek uzyskał konsystencję sosu.
Sosem serowym polewamy makaron, mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy od razu, z serem pecorino do posypywania.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024