Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Spaghetti-z-fasolka-ziemniakami-i-pesto

Spaghetti z fasolką, ziemniakami i pesto

Klasyczny sposób podawania makaronu z zielonym sosem pesto - to naprawdę świetne, satysfakcjonujące pod każdym względem danie.

Rodzaj dania: Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Kraj pochodzenia: Włochy-Liguria

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
4 mączyste ziemniaki średniej wielkości
150 g cienkiej zielonej fasolki szparagowej
400 g spaghetti
4 łyżki domowego klasycznego pesto
oliwa z oliwek
świeżo starty parmezan do podnia

Opis przyrządzania:
Nastawiamy duży gar osolonej wody. Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w grube półplasterki. Fasolce obcinamy czubki i ogonki, myjemy strączki w zimnej wodzie i - jeśli są bardzo długie - kroimy w poprzek na pół. Kiedy woda w garnku się zagotuje, wkładamy spaghetti. Kiedy woda znów zawrze, wrzucamy ziemniaki. Po 2 minutach dodajemy fasolkę i gotujemy, aż makaron będzie al dente. Makaron z warzywami odcedzamy, zachowując pół szklanki wody od gotowania. Pesto i kilka łyżek dobrej oliwy mieszamy w dużej misce, dodajemy trochę wody od gotowania - niekoniecznie od razu całe pół szklanki; chodzi o to, by sos nieco rozrzedzić, ale żeby nie zrobiła się zupa. Wrzucamy makaron z warzywami i mieszamy - ziemniaki powinny się trochę rozlecieć i oblepić makaron. Solimy i pieprzymy do smaku i natychmiast podajemy z tartym serem i butelką dobrej oliwy do polewania w trakcie jedzenia.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024