Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Spaghetti-z-kaparami

Spaghetti z kaparami

Bardzo wytrawne spaghetti dla zagorzałych wielbicieli kaparów.

Rodzaj dania: Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
150 g solonych kaparów
3 fileciki anchois
2 łyżki tartej bułki
3 ząbki czosnku
3 gałązki bazylii
oliwa z oliwek
400 g spaghetti
100 g mielonych migdałów
tarty parmezan do podania

Opis przyrządzania:
Solone kapary przepłukujemy z soli na sitku, potem zalewamy letnią wodą i zostawiamy w spokoju na kwadrans. Odcedzamy i starannie osuszamy na ściereczce. Nastawiamy duży gar osolonej wody. Kiedy się zagotuje, "wkręcamy" spaghetti i gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Anchois osączamy z oleju, wkładamy do miski i rozgniatamy widelcem. Dodajemy tartą bułkę i mieszamy. Czosnek obieramy, drobno siekamy i dodajemy do anchois. Bazylię myjemy, osuszamy, obrywamy listki i kroimy je w cienkie paski. Dodajemy do anchois i starannie mieszamy, dodając 3 łyżki oliwy. Dodajemy kapary i mieszamy. Kiedy makaron będzie niemal ugotowany, przekładamy sos na dużą patelnię i podgrzewamy. Dodajemy mielone migdały. Makaron odcedzamy, wrzucamy na patelnię z sosem i starannie mieszamy. Przekładamy na 4 ogrzane, głębokie talerze. Podajemy z tartym parmezanem.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024