Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Spaghetti-z-owocami-morza

Spaghetti z owocami morza

W świątecznym okresie takie właśnie przepisy mogą nam się przydać - luksusowe, imponujące i błyskawiczne.

Rodzaj dania: Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1 kg świeżych muli
250 g surowych obranych krewetek
cytryna
150 g wędzonego łososia
500 g (1/2 kg) spaghetti
łyżka masła
100 ml wytrawnego białego wina
szklanka (250 ml) kremowej śmietanki

Opis przyrządzania:
Nastawiamy duży gar osolonej wody na makaron. Mule czyścimy i wyrzucamy wszystkie połamane egzemplarze. Krewetki kroimy wzdłuż na pół, usuwamy czarne "żyłki". Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie, osuszamy. Ścieramy skórkę na drobnej tarce, sok wyciskamy. Łososia kroimy w drobne kawałki. Kiedy woda w garnku się zagotuje, "wkręcamy" spaghetti i gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na dużą patelnię wkładamy masło i wlewamy wino. Kiedy się zagotuje, wrzucamy mule, przykrywamy i gotujemy 4-5 minut, aż wszystkie się otworzą. Wyjmujemy ugotowane mule łyżką cedzakową, a na patelnię wrzucamy krewetki. Gotujemy znów 4-5 minut, aż zrobią się różowe. W tym czasie wyjmujemy mięso muli ze skorupek. Do krewetek na patelni dodajemy łyżeczkę startej skórki cytrynowej, łososia w kawałkach i śmietankę. Kiedy sos się zagotuje, wkładamy mięso muli. doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Ugotowane spaghetti odcedzamy, mieszamy z sosem i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024