Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Spaghetti-z-pesto-z-wloskich-orzechow

Spaghetti z pesto z włoskich orzechów

Ciekawa wariacja na temat pesto. Makaron ten dobry jest w zimie, gdy nie ma świeżej bazylii.

Rodzaj dania: Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
200 g spaghetti
75 g wyłuskanych włoskich orzechów
2 łyżki pokruszonego białego chleba
3 łyżki tartego sera pecorino
oliwa z oliwek
2 gałązki natki pietruszki
ząbek czosnku
2 łyżki śmietanki kremowej
świeżo starty ser pecorino do podania

Opis przyrządzania:
Nastawiamy duży gar osolonej wody. Kiedy się zagotuje, wrzucamy makaron i gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kilka łyżek orzechów odkładamy. Resztę wrzucamy do malaksera, dodajemy chleb, pecorino, trochę oliwy, listki pietruszki i ząbek czosnku. Miksujemy wszystko razem, aż sos będzie miał konsystencję pesto, dodając ewentualnie trochę oliwy. Solimy i pieprzymy (sorry) do smaku. Resztę orzechów grubo siekamy. Ugotowany makaron odcedzamy, mieszamy z pesto i śmietanką. Posypujemy siekanymi orzechami i podajemy z dodatkowym tartym pecorino do posypywania.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024