Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Spaghetti-z-radicchio

Spaghetti z radicchio

Danie dla wielbicieli zdecydowanych smaków.

Rodzaj dania: Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
500 g (1/2 kg) spaghetti
główka radicchio
100 g suszonych pomidorów w oliwie
puszeczka anchois
ostra suszona papryka
50 g startego sera pecorino romano
oliwa z oliwek

Opis przyrządzania:
Nastawiamy duży garnek osolonej wody na makaron. Kiedy się zagotuje, "wkręcamy" spaghetti i gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Radicchio kroimy w ćwiartki i wycinamy białe "nerwy" (tylko te grubsze). Płuczemy listki na sicie i starannie osączamy. Pomidory i anchois starannie osączamy z oliwy. Radicchio, pomidory i anchois wkładamy do malaksera i miksujemy, aż wszystko będzie dobrze posiekane - co jakiś czas trzeba malakser wyłączyć i zeskrobać ze ścianek przyklejone kawałki. Dolewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy trochę suszonej, roztartej w rękach papryki i miksujemy dalej. Kiedy sos będzie miał już konsystencję pesto, dodajemy połowę sera i mieszamy. Ugotowany makaron odcedzamy, mieszamy z sosem i natychmiast podajemy, z dodatkową oliwą do polania i z resztą tartego sera.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024