Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Spaghetti-z-sosem-orzechowym

Spaghetti z sosem orzechowym

Zimowe spaghetti z wytrawnym sosem z włoskich orzechów.

Rodzaj dania: Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Kraj pochodzenia: Włochy-Toskania

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
400 g spaghetti
2 kromki chleba tostowego
5 łyżek mleka
100 g wyłuskanych włoskich orzechów
ząbek czosnku
oliwa z oliwek
2 gałązki świeżego majeranku
2 łyżki świeżo startego parmezanu

Opis przyrządzania:
Nastawiamy duży gar osolonej wody. Kiedy się zagotuje, "wkręcamy" spaghetti i gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Z chleba ścinamy skórkę, miąższ rwiemy na kawałki i zalewamy mlekiem. Odstawiamy na kilka minut, żeby chlebł rozmiękł. Orzechy siekamy. Czosnek obieramy i siekamy. Do malaksera lub blendera wkładamy namoczony chleb, orzechy i czosnek. Dodajemy trochę soli i sporo świeżo zmielonego pieprzu, wlewamy 4 łyżki oliwy i miksujemy, aż powstanie gęsta pasta. Majeranek myjemy, osuszmay i obrywamy listki. Dodajemy je do sosu, wraz z parmezanem i jeszcze raz miksujemy. Przekładamy do dużej miski. Makaron odcedzamy, ale zostawiamy pół szklanki wody od gotowania. Wodę tę dolewamy - nie całą od razu, po łyżce - do pasty orzechowej, żeby ją rozrzedzić do konsystencji sosu. Mieszamy starannie makaron z sosem i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024