Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Spaghetti-z-wiosennym-sosem-a-la-carbonara

Spaghetti z wiosennym sosem a la carbonara

Pyszna wegetariańska pasta z białym sosem i kolorowymi młodymi jarzynkami. Kwintesencja wiosny.

Rodzaj dania: Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 młode marchewki
150 g ziaren świeżego groszku
100 g wyłuskanego bobu
150 g czubków zielonych szparagów (górne 5 cm)
łyżka masła
oliwa z oliwek
400 g spaghetti
2 jajka
150 g gęstej kremowej śmietany
50 g świeżo startego parmezanu
dodatkowy parmezan do podania

Opis przyrządzania:
Marchewkę skrobiemy, płuczemy i kroimy w 2 cm kawałki. Na dużej patelni rozgrzewamy masło i 2 łyżki oliwy z oliwek. Dodajemy marchewkę i smażymy na średnim ogniu, mieszając, przez 3 minuty. Dodajemy groszek, bób i szparagi, smażymy kolejne 3 minuty. Wlewamy pół szklanki wody i gotujemy na dużym ogniu, aż woda wyparuje, a warzywa będą miękkie. W tym samym czasie gotujemy spaghetti al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu,. Jajka roztrzepujemy ze śmietaną i parmezanem, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Makaron odcedzamy i wrzucamy do miski z sosem śmietanowym. Dodajemy uduszone warzywa, wszystko razem mieszamy i miskę na chwilę przykrywamy, żeby sos zgęstniał od gorąca makaronu i warzyw. Podajemy z dodatkowym tartym parmezanem.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024