Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Spaghetti-z-wloska-kapusta-i-mollica

Spaghetti z włoską kapustą i "mollica"

Włoska "mollica" to po prostu pokruszony drobno chleb przysmażony na maśle lub oliwie. Włosi często posypują nim makaron, dodając tym samym nowy wymiar do zwykłej pasty - zarówno w smaku, jak i w konsystencji. Z lekko podduszoną włoską kapustą, czosnkiem i odrobiną śmietany uzyskujemy pastę, która pozwoli nam dotrwać do letnich sosów pomidorowych...

Rodzaj dania: Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
główka włoskiej kapusty (średniej wielkości)
300 g spaghetti
2 kromki wiejskiego chleba (typu ciabatta)
2 ząbki czosnku
70 g masła
3 łyżki gęstej śmietany
50 g świeżo startego parmezanu

Opis przyrządzania:
Kapustę obieramy z przywiędłych liści, kroimy w ćwiartki i wycinamy głąb. Płuczemy, osuszamy i cienko szatkujemy.
Nastawiamy duży gar osolonej wody, a kiedy się zagotuje, "wkręcamy" spaghetti i gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Chleb kroimy w kawałki i miksujemy w malakserze, aż powstaną drobne okruszki.
Czosnek obieramy i drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy połowę masła, dodajemy czosnek i smażymy, mieszając, przez minutę. Wsypujemy chlebowe okruszki, dodajemy szczyptę soli i sporo świeżo zmielonego pieprzu i smażymy, często mieszając, aż okruszki będą dobrze złote. Zdejmujemy z ognia.
Na drugiej, większej i głębszej patelni rozgrzewamy resztę masła. Dodajemy poszatkowaną kapustę, solimy i smażymy, mieszając, aż paski kapusty zwiędną, czyli jakieś 4 do 5 minut. Dolewamy kilka łyżek wody, przykrywamy i gotujemy przez kolejne 4 minuty, aż kapusta będzie niemal miękka. Odkrywamy, zwiększamy ogień i odparowujemy z warzywa nadmiar wody. Dodajemy śmietanę, mieszamy i zagotowujemy. Doprawiamy masą świeżo zmielonego pieprzu.
Zanim odcedzimy makaron, odlewamy z garnka 1/2 szklanki wody od gotowania i wlewamy ją do kapusty. Makaron odcedzamy i wrzucamy na patelnię z kapuścianym sosem. Mieszamy, żeby się dobrze wszystko połączyło, wsypujemy połowę sera i raz jeszcze mieszamy.
Przekładamy makaron na ogrzany półmisek, posypujemy przyrumienionymi okruszkami i posypujemy resztą sera.
Podajemy bez zbędnej zwłoki.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024