Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Srodziemnomorska-salatka-z-fasolki

Śródziemnomorska sałatka z fasolki

Ciepła sałatka ze świeżej zielonej fasolki szparagowej z rozmaitymi dodatkami o śródziemnomorskiej proweniencji. Świetna z grillowanym serem halloumi.

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
700 g świeżej zielonej fasolki szparagowej
2 ząbki czosnku
czerwona cebula
50 g suszonych pomidorów
cytryna
gałązka świeżego rozmarynu
oliwa z oliwek
75 ml wytrawnego białego wina
75 ml wywaru warzywnego
ostra suszona papryczka

Opis przyrządzania:
Nastawiamy duży gar osolonej wody. Fasolkę przebieramy, odcinamy ogonki, po czym płuczemy na sicie. Kiedy woda się zagotuje, wrzucamy fasolkę i gotujemy al dente - czyli żeby była ugotowana, ale jeszcze trochę twardawa. W tym czasie obieramy czosnek i kroimy w cieniutkie plasterki. Cebulę obieramy, kroimy na pół, a potem w cienkie piórka. Pomidory starannie osuszamy z oleju i kroimy w cienkie paski. Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie i osuszamy. Nożykiem do cytrusów ścinamy skórkę w cienkich paskach. Rozmaryn myjemy, osuszamy i oskubujemy igiełki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Wrzucamy czosnek, cebulę, pomidory, skórkę cytrynową i igiełki rozmarynu i podsmażamy kilka minut, mieszając, na średnim ogniu. Kiedy czosnek zacznie zmieniać kolor, wlewamy wino i wywar, zagotowujemy i gotujemy przez 3 minuty. Ugotowaną fasolkę odcedzamy i mieszamy z gorącym sosem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i ostrą papryczką. Podajemy na ciepło.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024