Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Steak-tartare-z-ziolami

Steak tartare z ziołami

Lżejsza wersja naszego tatarka. Klasycznie powinno się wołowinę na tatar posiekać ręcznie, ciężkim i ostrym nożem, wkładając w to dużo serca, pracy i wysiłku. I jeśli okazja jest odpowiednio wielka, oczywiście tak robimy. Ale jeśli mamy akurat ochotę na surowe mięsko w zwyczajny dzień, kupujemy jak najświeższą chudą mieloną wołowinę i też nie będzie źle.

Rodzaj dania: Przystawka

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
3 cebulki dymki
spory pęczek bazylii
3 gałązki świeżego estragonu
2 gałązki świeżego majeranku
600 g chudej mielonej wołowiny
surowe żółtko
łyżeczka ostrej musztardy z Dijon
łyżka dobrego ketchupu
oliwa z oliwek

Opis przyrządzania:
Dymkę obieramy z wierzchnich przywiędłych liści, myjemy i drobniutko siekamy.
Bazylię, estragon i majeranek myjemy, osuszamy, oskubujemy z listków, po czym równie drobno je siekamy.
Mieszamy razem dymkę, zioła, mielone mięso, żółtko, musztardę i keczup.
Doprawiamy wszystko do smaku solą i pieprzem, mieszając dolewamy 3-4 łyżki najlepszej oliwy.
Z masy tatarkowej formujemy na talerzach zgrabne porcyjki i podajemy z pieczonymi kartoflami albo chlebem z masłem.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024