Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Steki-z-tunczyka-z-ogorkiem

Steki z tuńczyka z ogórkiem

Fusion cooking co się zowie: tuńczyk przyprawiony indyjską mieszanką garam masala, a do tego nasza kochana mizeria... Razem współcześnie i pysznie.

Rodzaj dania: Danie główne z ryb

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
4 steki ze świeżego tuńczyka
2 cytryny
2 łyżeczki garam masala
oliwa z oliwek
duży ogórek sałatkowy
2 ząbki czosnku
pęczek koperku
3 łyżki kwaśnej śmietany
3 łyżki gęstego jogurtu

Opis przyrządzania:
Tuńczyka myjemy i osuszamy.
Cytryny szorujemy w gorącej wodzie, osuszamy. Z jednej wyciskamy sok, drugą kroimy w ćwiartki.
Patelnię stawiamy na ogniu. Wsypujemy garam masala i chwilę podgrzewamy, mieszając, aż zacznie jeszcze ładniej pachnieć. Zsypujemy do miseczki, dodajemy połowę soku z cytryny i 2 łyżki oliwy. Mieszamy, po czym wcieramy w steki z tuńczyka. Odstawiamy na chwilę.
Ogórek myjemy i kroimy w cieniutkie plasterki. Wrzucamy na durszlak, solimy i odstawiamy do ocieknięcia.
Czosnek obieramy i drobniutko siekamy.
Koperek myjemy, osuszamy i siekamy.
Mieszamy razem śmietanę, jogurt, czosnek, koperek i resztę soku z cytryny. Solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy do smaku.
Ogórek odciskamy z wody i mieszamy z sosem.
Tuńczyka grillujemy - najlepiej na grillu ogrodowym, ale ostatecznie może być i rowkowana patelnia - po minutę z każdej strony. W środku ryba musi być surowa!
Rybę solimy, kroimy w plastry i podajemy z sałatka z ogórków.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024