Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Subtelny-deser-z-twarozku-z-owocowym-sosem

Subtelny deser z twarożku z owocowym sosem

Subtelny, piankowy deser z twarożku homogenizowanego z różowym sosem z rabarbaru i truskawek. Kwintesencja wiosny. Doskonały deser na Wielkanoc.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
120 g naturalnego twarożku homogenizowanego
50 g gęstej kwaśnej śmietany
4 białka
50 g cukru
400 g rabarbaru (najlepiej młodego różowego)
400 g truskawek
150 ml białego słodkiego wina
cukier i sok z cytryny do smaku

Opis przyrządzania:
Twarożek mieszamy z kwaśną śmietaną.
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając cukier. Kiedy piana będzie gęsta i lśniąca, mieszamy ją delikatnie, acz starannie, z twarożkiem. Krem przekładamy do małych miseczek lub kieliszków i wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Rabarbar obieramy z "wąsów", płuczemy i kroimy w drobne kawałki. Truskawki szybko płuczemy, osuszamy, pozbawiamy szypułek i też kroimy w drobne kawałki. Owoce wkładamy do rondelka, dodajemy wino, sok z połowy cytryny i 2 łyżki cukru. Stawiamy na średnim ogniu, zagotowujemy, zmniejszamy ogień i dusimy owocki przez 15 minut.
Przekładamy do blendera i miksujemy na gładkie piure. Przecieramy piure przez sitko z powrotem do garnka i gotujemy dalej na małym ogniu przez kolejne 10 minut, aż zgęstnieje. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny i cukrem, mieszamy i studzimy.
Przed podaniem polewamy krem sosem.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024