Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Surowka-z-kalarepki

Surówka z kalarepki

Optymistyczna sałatka z surowych warzyw - wygląda i smakuje wiosennie, a możemy ją zrobić w każdej chwili (w naszych czasach trudno już rzodkiewki określać mianem produktu sezonowego...).

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
spora kalarepka
2 marchewki
pęczek rzodkiewek
150 g naturalnego jogurtu
2 łyżeczki płynnego miodu
2 łyżki soku z cytryny
łyżka prażonych pestek słonecznika
pudełko rzeżuchy

Opis przyrządzania:
Kalarepkę obieramy ze skóry, płuczemy, osuszamy i kroimy w zapałkę (czyli paski o długości, szerokości i grubości zapałki). Marchewkę obieramy, płuczemy, osuszamy i kroimy w taką samą zapałkę. Rzodkiewki pozbawiamy wąsów i zielonych listków, płuczemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Jogurt mieszamy z miodem i sokiem z cytryny. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Warzywa mieszamy razem i przekładamy do miski. Polewamy sosem, posypujemy prażonym słonecznikiem i ozdabiamy kępkami rzeżuchy. Podajemy od razu.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024