Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Swiateczna-kaczka-ze-sliwkami-i-kapusta

Świąteczna kaczka ze śliwkami i kapustą

Bardzo oryginalny przepis, luźno wywodzący się z francuskiej Alzacji. Zestawienie suszonych śliwek i kiszonej kapusty duszonej w śmietanie jest może nieoczekiwane, ale bardzo smaczne.

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: średnio trudna

Składniki:
250 g (ćwierć kilo) dobrych suszonych śliwek bez pestek
2 szklanki (pół litra) porto
kaczka o wadze około 2 kg
2 czubate łyżki masła
500 g (pół kilo) dobrej kiszonej kapusty (bez marchewki)
szklanka (250 ml) gęstej kwaśnej śmietany
50 ml kirszu

Opis przyrządzania:
Śliwki wkładamy do miski i zalewamy porto. Przykrywamy i odstawiamy na noc do nasiąknięcia.
Następnego dnia nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Kaczkę myjemy i osuszamy, napychamy śliwkami. Brzuch spinamy wykałaczkami, żeby śliwki nie wypadły. Resztę śliwek wraz z porto wlewamy do rondelka i stawiamy na małym ogniu, żeby powoli się nagrzewały. Kaczkę nacieramy solą i pieprzem.
Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę masła. wkładamy kaczkę i osmażamy ze wszystkich stron na rumiano. Przekładamy na brytfannę i wstawiamy do nagrzanego pieca na godzinę. Co jakiś czas polewamy ciepłym śliwkowym porto.
Kapustę odciskamy z nadmiaru kwasu i siekamy. Na patelnię po kaczce wkładamy resztę masła, a kiedy będzie gorące, wrzucamy kapustę. Smażymy, mieszając, aż zacznie się rumienić, po czym wlewamy śmietanę. Zagotowujemy i dusimy przez pół godziny. Przed podaniem wlewamy kirsz, mieszamy i gotujemy jeszcze chwilkę.
Upieczoną kaczkę wyjmujemy z brytfanny, przykrywamy kawałkiem folii aluminiowej i trzymamy w cieple przez 10 minut. Kroimy kaczkę na porcje i podajemy ze śliwkami i kapustą. Do tego pasują kartofelki.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024