Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Swiateczne-grzane-wino

Świąteczne grzane wino

Grzane wino z korzeniami smakuje najlepiej na świeżym powietrzu. Nie trzeba jednak jeździć na nartach - wystarczy z kubkiem pachnącego, gorącego wina wyjść w mroźny dzień choć na chwilę na balkon i zimowy nastrój gotowy.

Rodzaj dania: Napój

Kraj pochodzenia: kraje alpejskie

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
czerwone wytrawne wino
cukier
goździki
jałowiec
liść laurowy
cynamon w laskach
anyżek gwiazdkowy
pomarańcza

Opis przyrządzania:
Pomarańczę szorujemy, wycieramy i ścinamy z niej cienko skórkę. Do garnka z grubym dnem wlewamy butelkę czerwonego wytrawnego wina - z tych cięższych, choć niekoniecznie bardzo drogich. Dodajemy czubatą łyżkę cukru skórkę ściętą z pomarańczy oraz korzenie: 2 goździki, 2 rozgniecione ziarna jałowca, liść laurowy, laskę cynamonu i jeden anyżek gwiazdkowy. Garnek stawiamy na małym ogniu i doprowadzamy do granicy wrzenia, pilnując jednak, by wino się nie zagotowało. Trzymamy na maleńkim ogniu jakieś 10 minut, po czym zdejmujemy z ognia i przykrywamy na 5 minut. Wino przelewamy przez sitko do ładnych szklaneczek lub kubków i podajemy z łyżeczką, aby każdy mógł sobie napój dosłodzić według własnych potrzeb.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: tylko dla dorosłych

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024