Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Swiezy-chutney-z-cebuli-i-ziol

Świeży chutney z cebuli i ziół

W Indiach mianem chutneyu określane są zazwyczaj sosy ze świeżych składników, coś - gdyby przykładać do tej kuchni miarę europejską - jakby pesto. Ten chutney cebulowy z miętą i całą masą kolendry jest niebywale ożywczy w smaku, świetnie pasuje do indyjskich placuszków, na przykład Warzywne bhajis (indyjskie racuszki) z migdałami.

Rodzaj dania: Sosy

Kraj pochodzenia: Indie

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
4 duże białe cebule
plasterek świeżego imbiru o grubości 1 cm
spory ząbek czosnku
150 g świeżej mięty
300 g świeżej kolendry
sok z cytryny do smaku

Opis przyrządzania:
Cebule obieramy i siekamy - nie musi być zbyt porządnie, bo i tak wszystko będziemy miksować - i wrzucamy do malaksera.
Imbir i czosnek obieramy, siekamy i dodajemy do cebuli.
Miętę i kolendrę myjemy, osuszamy, siekamy i dodajemy do cebuli.
Do malaksera wlewamy 2-3 łyżki zimnej wody i miksujemy wszystko na możliwie gładką, gęstą pastę.
Doprawiamy chutney do smaku sokiem z cytryny, solą i cukrem (mniej więcej łyżeczka powinna wystarczyć), miksujemy jeszcze raz.
Przekładamy chutney do miseczki i albo od razu podajemy, albo przykrywamy i trzymamy w lodówce - podajemy jednak w temperaturze pokojowej.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024