Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Swiezy-tunczyk-z-pieprzem-syczuanskim

Świeży tuńczyk z pieprzem syczuańskim

Danie w stylu fusion, przyprawione dalekowschodnio. Do tuńczyka podajemy paksoi (bok choy) ugotowane na parze i "Tajski" majonez.

Rodzaj dania: Danie główne z ryb

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 ładne główki paksoi (bok choy)
2 łyżki pieprzu syczuańskiego
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu w ziarnkach
4 steki z tuńczyka
1/2 szklanki oleju z orzeszków ziemnych
2 limetki
olej sezamowy
sos sojowy
"Tajski" majonez

Opis przyrządzania:
Paksoi (bok choy) obieramy z zewnętrznych liści i przycinamy podstawę. Kroimy wzdłuż na pół i starannie płuczemy. Wkładamy do koszyka do gotowania na parze, koszyk stawiamy na garnku z niedużą ilością wrzątku i stawiamy na ogniu. Przykrywamy i gotujemy paksoi mniej więcej 20 minut, czyli tyle, ile zajmie nam przygotowanie ryby.
Pieprz syczuański, zwykły i łyżkę grubej soli wsypujemy na ciężką patelnię i prażymy, aż pieprz zacznie intensywnie pachnieć. Zsypujemy z patelni, studzimy i mielimy w młynku do przypraw.
Rybę myjemy, osuszamy i posypujemy mieszanką przypraw ze wszystkich stron.
Na patelni rozgrzewamy olej. Na gorący kładziemy steki i smażymy je po 2 minuty z każdej strony, jeśli są grube, zaś minutę-półtorej, jeśli cienkie - tuńczyk powinien być w środku surowy.
Limetki myjemy, z jednej wyciskamy sok, a drugą kroimy w ćwiartki.
Tuńczyka osączamy z tłuszczu, kładziemy na ogrzanych talerzach. Obok każdej porcji kładziemy połówkę paksoi, skrapiamy warzywo sokiem z limetki, olejem sezamowym i sosem sojowym. Obok kładziemy ćwiartki limetek, zaś "Tajski" majonez podajemy osobno, w miseczkach.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024