Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Syrop-bazyliowo-cytrynowy

Syrop bazyliowo-cytrynowy

Bladozielony syrop, znakomita podstawa koktajli, zarówno alkoholowych, jak i niewinnych.

Rodzaj dania: Napój

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 5 szklanek

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
4 szklanki liści świeżej bazylii
2 szklanki cukru
2 cytryny

Opis przyrządzania:
Do rondelka średniej wielkości wrzucamy liście bazylii. Dodajemy 4 szklanki wody i cukier. Z wyszorowanych cytryn obieramy skórkę (tylko żółtą część). Wrzucamy do rondelka. Doprowadzamy syrop do wrzenia, mieszając, aż cukier się rozpuści. Zdejmujemy z ognia, przykrywamy i zostawiamy na godzinę. Kiedy wystygnie, przelewamy do plastikowego pojemnika, przykrywamy i wstawiamy na godzinę do lodówki. Syrop przelewamy przez gęste sitko, wyciskając bazylię, ile się da. Syrop przykrywamy i trzymamy w lodówce.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024