Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Syrop-imbirowy-z-trawa-cytrynowa

Syrop imbirowy z trawą cytrynową

Rozgrzewający syrop, świetny zarówno z zimną wodą mineralną, jak i z gorącą herbatą (gdy za oknem zawieje i zamiecie).

Rodzaj dania: Napój

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 2 litry

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
5 kawałków trawy cytrynowej
800 g świeżego imbiru
400 g cukru
mała ostra zielona papryczka

Opis przyrządzania:
Trawę cytrynową myjemy, usuwamy najgrubszą warstwę, zaś resztę kroimy w plasterki. Imbir myjemy i kroimy w plasterki (razem ze skórką). Do sporego garnka wkładamy trawę cytrynową, imbir, cukier i papryczkę. Dolewamy 3 litry wody, przykrywamy i stawiamy na małym ogniu. Kiedy się zagotuje, odkrywamy i gotujemy na średnio małym ogniu przez pół godziny. Zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy do wystygnięcia. Zimny syrop przelewamy przez sitko, a potem filtrujemy do butelek przez papierowy filtr do kawy. Trzymamy w chłodzie.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024