Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Szafranowe-ciasto-na-makaron

Szafranowe ciasto na makaron

Pięknie żółty makaron aż prosi się o sos z pomidorków koktajlowych z listkami bazylii... To ciasto znakomite jest również na ravioli z dowolnym nadzieniem.

Rodzaj dania: Przepis podstawowy

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
duża szczypta nitek szafranu
2 duże jajka
200 g mąki "00" plus więcej do zagniatania i wałkowania

Opis przyrządzania:
Szafran kruszymy w moździerzu. Dodajemy jajka i rozbełtujemy widelcem.
Na stół lub stolnicę wysypujemy mąkę i formujemy w kopczyk. W środku kopczyka robimy zagłębienie i wlewamy doń szafranowe jajka. Mieszamy widelcem, zagarniając wypływające jajka, aż powstaną grudki.
Zagniatamy ciasto rękoma, podsypując niedużą ilością mąki - zagniatamy, aż grudki zaczną się łączyć w większe. Nie przejmujemy się, że ciasto jest grudkowate i lepi się do rąk. Cierpliwie zagniatamy dalej, co jakiś czas oprószając odrobiną mąki, aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i jedwabiste w dotyku.
Dobrze zagniecione ciasto zawijamy w folię plastikową i wkładamy do lodówki na 3 godziny.
Ciasto rozwałkowujemy zgodnie z odpowiednim przepisem.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024