Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Szaszlyki-z-dorsza-i-krewetek-w-zielonym-curry

Szaszłyki z dorsza i krewetek w zielonym curry

Doskonałe lekkie danie dla amatorów ostrych tajskich smaków. Jeśli pogoda pozwoli, pieczemy szaszłyki na - jakże modnym ostatnio - grillu ogrodowym. Uważamy, żeby nie przypalić!

Rodzaj dania: Danie główne z ryb

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
500 g (pół kilo)
300 g dużych krewetek
pęczek świeżej kolendry
3 łyżki zielonego tajskiego curry
olej z orzeszków ziemnych
ćwiartki limetek do podania

Opis przyrządzania:
Dorsza myjemy, osuszamy i kroimy w grubą kostkę, przy okazji usuwając ewentualnie pozostałe ości.
Krewetki obieramy z pancerzyków, nacinamy grzbiety i usuwamy ciemne "żyłki". Myjemy i osuszamy.
Nawlekamy rybę i krewetki naprzemiennie na 4 patyczki do szaszłyków.
Kolendrę myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
Pastę curry mieszamy z siekaną kolendrą i łyżką oleju, po czym smarujemy nią szaszłyki. Odstawiamy w chłodne miejsce na godzinkę.
Patelnię grillową smarujemy lekko olejem i stawiamy na dużym ogniu. Kiedy będzie bardzo gorąca, kładziemy szaszłyki i grillujemy po 4 minuty z każdej strony.
Podajemy z ćwiartkami limetek i ryżem basmati lub jaśminowym.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024