Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Szaszlyki-z-miodem-i-musztarda

Szaszłyki z miodem i musztardą

Rozpoczynamy nowy sezon grillowania, naszego sportu narodowego. A dobrych pomysłów nigdy za wiele.

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
mały ananas
3 grube plastry gotowanej szynki
1 kg polędwiczki wieprzowej
2 łyżki płynnego miodu
3 łyżki gruboziarnistej musztardy
oliwa z oliwek

Opis przyrządzania:
Ananas obieramy z twardej skórki, odcinamy podstawę i pióropusz liści. Kroimy owoc pionowo na 4 części i wycinamy twardy rdzeń. Miąższ kroimy w kawałki o grubości 2 cm.
Szynkę kroimy w kawałki podobnej wielkości, co kostki ananasa.
Polędwiczkę obieramy z błon i resztek tłuszczu, myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę - wymiarami podobną do ananasa i szynki.
Na patyczki do szaszłyków (jeśli są drewniane, to dobrze byłoby namoczyć je w wodzie na pół godzinki) nawlekamy na przemian ananas, szynkę i mięsko, aż do wyczerpania składników.
Mieszamy razem miód, musztardę i 2 łyżki oliwy, dodajemy ciut soli i pieprz (najlepiej grubo mielony) do smaku. Glazurą smarujemy szaszłyki.
Pieczemy szaszłyki na grillu w średniej temperaturze, mniej więcej 12 minut, kilka razy obracając i smarując pozostałą marynatą.
Podajemy prosto z grilla.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024