Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Szaszlyki-z-poledwiczka-i-sliwkami

Szaszłyki z polędwiczką i śliwkami

Przyjemne szaszłyczki, z ożywczym dodatkiem śliwek. Podajemy z dużą ilością mieszanej sałaty i chrupiącą bułką.

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 niezbyt wielkie polędwiczki wieprzowe
pomarańcza
50 ml słodkiego białego wina
łyżka płynnego miodu
2 łyżki białego octu winnego
oliwa z oliwek
mielona ostra papryka
4 plastry wędzonego boczku (o grubości 2-3 mm)
12 czerwonych śliwek

Opis przyrządzania:
Mięso szybko myjemy i osuszamy. Odcinamy pozostały tłuszcz i resztki błon, po czym kroimy z zgrabne kawałki o grubości półtora cm mniej więcej.
Pomarańczę szorujemy w gorącej wodzie, wyciskamy sok.
Mieszamy razem sok z pomarańczy, wino, miód, ocet winny, 2 łyżki oliwy oraz ostrą paprykę i sól do smaku. Marynatę mieszamy z mięsem i odstawiamy na bok, na czas przygotowania reszty składników.
Nagrzewamy opiekacz w piekarniku, a jeśli pogoda pozwoli, to grill ogrodowy.
Z boczku odcinamy skórę, każdy plasterek kroimy na 4-6 równych kawałków.
Śliwki myjemy, kroimy na pół i usuwamy pestki.
Teraz robimy szaszłyki: na metalowe szpilki do szaszłyków nawlekamy na przemian osączone z marynaty kawałki mięsa, kawałki boczku i śliwki - te ostatnie poziomo, tzn. tak, żeby były na płask. Jeśli pieczemy mięso pod opiekaczem, układamy szaszłyki nad brytfanką tak, żeby końce szpilek opieramy się o brzegi naczynia. Wstawiamy wszystko razem pod opiekacz i grillujemy jakieś 12 minut, co jakiś czas obracając i skrapiając marynatą. Mięso powinno się przyrumienić, a śliwki zmięknąć.
Jeśli rozpaliliśmy grill ogrodowy, to kładziemy szaszłyki na kratce, bezpośrednio nad węglami (oczywiście, kiedy już ogień zgaśnie, a węgle pokryją się szarym nalotem). Grillujemy też jakieś 12-15 minut, obracając ze 2-3 razy i skrapiając marynatą.
Upieczone szaszłyki przekładamy na ogrzany półmisek. Resztę marynaty wlewamy do brytfanki i stawiamy na ogniu. Zagotowujemy, zdrapując drewnianą łyżką resztki, które przywarły do spodu. Gotujemy, aż sos nieco zgęstnieje, po czym podajemy do szaszłyków. Jeśli zaś piekliśmy szaszłyki nad węglami, to niestety ten punkt odpada...

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Podobne przepisy:

PieceOfCake © 2008-2020