Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Szopska-salatka

Szopska sałatka

Tak, wiem, że jeszcze na takie letnie frykasy za wcześnie, ale ja już nie mogę wytrzymać!

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia: Bułgaria

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 strąki czerwonej papryki
200 g pomidorków koktajlowych
cebula średniej wielkości
świeży ogórek średniej wielkości
2 łyżki oleju słonecznikowego
łyżka białego octu winnego
suszona czubryca
liście sałaty do wyłożenia talerza lub salaterki
100 g sera solan
garść dobrych czarnych oliwek z pestką (ewentualnie)

Opis przyrządzania:
Papryki kroimy wzdłuż na pół, wycinamy gniazda nasienne (wraz z ogonkami), starannie myjemy i osuszamy. Kroimy w cienkie paski.
Pomidorki myjemy i osuszamy, kroimy w plasterki lub na pół.
Cebulę obieramy, kroimy pionowo na pół, a potem na cienkie półplasterki.
Ogórek myjemy, osuszamy, obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki.
Wszystkie warzywa wkładamy do dużej miski i mieszamy. Polewamy sałatkę olejem i octem winnym, dodajemy pół łyżeczki czubrycy i jeszcze raz mieszamy. Przekładamy do salaterki lub na talerz wyłożony liśćmi sałaty.
Ser solan kruszymy na kawałeczki (widelcem albo w rękach) i posypujemy nim sałatkę. Na wierzchu kładziemy ewentualnie kilka oliwek i podajemy od razu.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024