Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Sztabki-pomaranczowe

Sztabki pomarańczowe

Bardzo proste i równie smaczne ciasteczka z kruchego ciasta z dwoma rodzajami pomarańczowej polewy.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: około 80 ciasteczek

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
250 g mąki
125 g zimnego masła
100 g cukru
jajko
4 czubate łyżki dobrej marmolady pomarańczowej
100 g cukru pudru
pomarańcza

Opis przyrządzania:
Mąkę przesiewamy do miski. Masło kroimy w małe kawałeczki i wrzucamy do mąki. Wsypujemy cukier i szczyptę soli i siekamy chwilę nożem, aż masło zacznie się łączyć z mąką. Wbijamy jajko i szybko zagniatamy ręcznie na gładkie, dość sztywne ciasto. Z ciasta robimy kulę, spłaszczamy ją ręką i zawijamy w kawałek plastikowej folii. Wkładamy do lodówki na godzinę. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Blachę wykładamy arkuszem papieru do pieczenia. Ochłodzone ciasto rozwałkowujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia dość cienko - na grubość, powiedzmy, 2-3 mm. Ostrym nożem lub okrągłą krajaczką do pizzy wycinamy z ciasta prostokąty o wymiarach mniej więcej 2 na 5 cm. Ciasteczka przekładamy na blachę; resztki ciasta zagniatamy, rozwałkowujemy i znów wycinamy prostokąty. Wstawiamy blachę z ciasteczkami do piekarnika na 10 minut - powinny lekko się przyrumienić. W międzyczasie rozgrzewamy marmolade w małym rondelku. Upieczone ciasteczka wyjmujemy z piekarnika i - póki gorące - smarujemy marmoladą (posługując się kuchennym pędzelkiem). Odstawiamy ciasteczka na godzinkę - do wystygnięcia i obeschnięcia. Po godzinie robimy lukier: przesiewamy cukier puder do miski. Pomarańczę myjemy i wyciskamy z niej sok. Cukier puder ucieramy z 2-3 łyżkami soku (resztę wypijamy dla zdrowia) na gładki i gęsty lukier. Cienkim strumyczkiem polewamy ciasteczka lukrem tak, by tworzył poprzeczne paski. Zostawiamy do wyschnięcia, po czym przechowujemy w szczelnie zamykanej puszce ciasteczkowej.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Podobne przepisy:

PieceOfCake © 2008-2020