Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Szwajcarska-zupa-z-kminkiem

Szwajcarska zupa z kminkiem

Prosta zupa z małej ilości składników, które zazwyczaj miewamy w domu. Kminek nadaje jedynie aromat, gdyż zupę przecedzamy i nic nam w zębach nie zgrzyta.

Rodzaj dania: Zupa

Kraj pochodzenia: Szwajcaria

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
łyżeczka całych ziaren kminku
ząbek czosnku
4 szklanki (litr) odtłuszczonego wywaru z kurczaka
100 g ementalera
1 1/2 szklanki mleka
gałka muszkatołowa
grzanki do podania

Opis przyrządzania:
W dużym rondlu roztapiamy masło. Wsypujemy mąkę, dodajemy kminek i cały, nieobrany ząbek czosnku. Smażymy, cały czas mieszając, na średnio małym ogniu, aż mąka zacznie się ładnie rumienić.
Po trochu dolewamy zimny wywar, mieszając, żeby nie powstały grudki. Zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu przez kwadrans, po czym przelewamy przez sitko.
W tak zwanym międzyczasie trzemy ementaler na drobnej tarce i mieszamy z mlekiem.
Dodajemy ser z mlekiem do przecedzonej zupy i podgrzewamy niemal do wrzenia, mieszając, żeby ser się rozpuścił.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową.
Podajemy z grzankami.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024