Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Szwajcarski-winegret

Szwajcarski winegret

Nie mam gwarancji, że to naprawdę szwajcarski przepis.. Jeśli nawet nie - to co z tego? Jest bardzo smaczny i to się liczy! Doskonały do surowego tartego selera z marchewką i orzechami, na przykład...

Rodzaj dania: Sosy

Kraj pochodzenia: Szwajcaria

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
mała szalotka
mały ząbek czosnku
cukier
surowe żółtko
2 łyżki gęstej śmietany
przyprawa Maggi
6 łyżek oleju z orzeszków ziemnych
biały ocet winny

Opis przyrządzania:
Szalotkę drobno siekamy (powinna wyjść mniej więcej łyżka). Wkładamy do miski i dodajemy czosnek, zgnieciony na piure, szczyptę cukru, żółtko, śmietanę i łyżeczkę płynnej przyprawy Maggi. Ucieramy przez minutę-dwie, po czym cienkim strumieniem dolewamy olej z orzeszków ziemnych, cały czas mieszając. Kiedy sos zgęstnieje, doprawiamy go 2 łyżkami białego octu winnego oraz solą i pieprzem.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024