Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Szybka-i-swietna-marynata-z-cebuli-i-ogorka

Szybka i świetna marynata z cebuli i ogórka

Robiłam tę marynatę w lecie (polskie ogórki są naprawdę najlepsze na świecie...) i była świetna - lekka, słodko-kwaśna, znakomita do wszystkich mięs lub ryb z grilla. Zasadniczo jest to danie do szybkiego spożycia (sałatki nie pasteryzujemy), ale jedna porcja przygotowana na początku lipca, przechowywana w słoiku w lodówce, wciąż (w końcu sierpnia) doskonale nadaje się do jedzenia!

Rodzaj dania: Dodatek

Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone

Liczba porcji: duży słój

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 duże białe cebule
2 ogórki sałatkowe (niezbyt grube)
3/4 szklanki białego octu winnego
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki cukru
łyżka grubej soli
łyżeczka suszonego koperku
łyżeczka nasion kopru

Opis przyrządzania:
Cebule obieramy, kroimy na pół, a potem na cienkie plasterki.
Ogórki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki.
Mieszamy razem cebulę i ogórki i wkładamy do dużego, wyparzonego słoja.
Do garnka wlewamy ocet i wodę, dodajemy cukier, sól, suszony koperek i nasiona kopru. Stawiamy na średnim ogniu i doprowadzamy do wrzenia - co jakiś czas mieszamy, żeby cukier się rozpuścił.
Gorącą marynatą zalewamy warzywa w słoju i zakręcamy. Odstawiamy do wystygnięcia, po czym wstawiamy do lodówki przynajmniej na noc.
Podajemy jako dodatek do niemal wszystkiego - smażonej ryby, kotletów schabowych lub mielonych, panierowanych plastrów sera, hamburgerów lub hotdogów i tak dalej...

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024