Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Tagliatelle-z-mielonym-miesem-i-cytryna

Tagliatelle z mielonym mięsem i cytryną

Zazwyczaj jadamy makaron z czerwonym sosem bolognese. A tu podobny sos, ale na biało!

Rodzaj dania: Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
cebula
gałązka selera naciowego
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
100 g chudego wędzonego boczku (lub pancetty)
500 g mielonej wieprzowiny
200 ml (niepełna szklanka) białego wytrawnego wina
400 g makaronu tagliatelle
100 g świeżego parmezanu
cytryna
1/2 pęczka natki pietruszki

Opis przyrządzania:
Cebulę obieramy i drobno siekamy. Seler naciowy obieramy z wąsów, myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Wrzucamy cebulę i seler, chwilę smażymy, mieszając, po czym zmniejszamy ogień i warzywa bardziej dusimy, niż smażymy - absolutnie nie powinny się zacząć rumienić. Po 10 minutach dodajemy czosnek i jeszcze podduszamy przez 2 minuty. W międzyczasie kroimy boczek w drobniutką kostkę. Dodajemy boczek do warzyw i smażymy - dalej na małym ogniu - przez 5 minut. Dodajemy mielone mięso i smażymy - na nieco większym ogniu - aż zbieleje, ale się nie zacznie rumienić. Wlewamy wino i gotujemy, aż odparuje. Solimy i - pardon - pieprzymy, po czym dolewamy 200 ml wody. Patelnię przykrywamy i dusimy sos na małym ogniu przez pół godziny. Co jakiś czas zaglądamy, jeśli mięso wygląda na zbyt suche, dolewamy ciut wody. Nastawiamy duży gar osolonej wody, a kiedy się zagotuje, wrzucamy makaron. Gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Parmezan ścieramy na drobnej tarce. Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie, osuszamy. Ścieramy skórkę na drobnej tarce. Natkę płuczemy, osuszamy i drobno siekamy. Kiedy makaron jest już niemal ugotowany, do sosu dodajemy połowę parmezanu i skórkę z cytryny, mieszamy i doprawiamy jeszcze raz do smaku. Makaron odcedzamy, zostawiając troszkę wody od gotowania, wrzucamy na patelnię z sosem. Mieszamy i jeśli sos jest zbyt suchy, dolewamy trochę wody od gotowania. Gotowy makaron posypujemy natką i podajemy z resztą startego parmezanu do posypywania.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024