Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Tagliatelle-z-wegetarianskim-bolognese

Tagliatelle z wegetariańskim bolognese

Jedna z odmian "sugo finto" czyli "fałszywego", bezmięsnego sosu do makaronu.

Rodzaj dania: Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
cebula
2 pory
2 pomidory
2 ziemniaki
2 marchewki
mała cukinia
gałązka selera naciowego
1/2 główki brokułów
mała czerwona papryka
oliwa z oliwek
szklanka czerwonego wytrawnego wina
12 liści bazylii
600 g tagliatelle
parmezan do podania

Opis przyrządzania:
Cebulę obieramy i kroimy w ćwiartki. Pory obieramy z wierzchnich liści i odcinamy ciemnozielone końcówki. Pomidory zanurzamy na minutę we wrzątku, przelewamy zimną wodą i zdejmujemy skórkę. Kroimy w ćwiartki. Ziemniaki i marchewki obieramy, myjemy i kroimy w kawałki. Cukinię i seler myjemy i kroimy w kawałki. Różyczki brokułów odcinamy od zdrewniałej łodygi i starannie myjemy. Paprykę czyścimy z nasion i myjemy, kroimy w kawałki. Wszystkie warzywa wkładamy do malaksera i miksujemy, aż będą posiekane na kawałki wielkości mniej więcej ziaren pęczaku. Na dużą i głęboką patelnię wlewamy 4 łyżki oliwy. Wrzucamy posiekane warzywa i smażymy na sporym ogniu przez 5 minut, mieszając. Dolewamy wino, dodajemy sól i pieprz. Zmniejszamy ogień i dusimy warzywa przez godzinę, co jakiś czas sprawdzając, czy sos nie przywiera do patelni (jeśli tak, dolewamy ciut wody lub wina). Pod sam koniec duszenia dodajemy podarte w rękach liście bazylii. Sos powinien być gęsty. Doprawiamy ewentualnie do smaku solą i pieprzem. W międzyczasie nastawiamy duży garnek osolonej wody. Kiedy się zagotuje, wrzucamy makaron i gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gotowy makaron odcedzamy, polewamy sosem i dodatkową łyżką oliwy. Podajemy ze świeżo startym parmezanem.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024