Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Tagliatetelle-z-pieczarkami

Tagliatetelle z pieczarkami

Treściwy makaron z kremowym pieczarkowym sosem. Przepis na szybką kolację - przygotowanie sosu trwa tyle, ile gotowanie makaronu.

Rodzaj dania: Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Kraj pochodzenia: Włochy/Stany Zjednoczone

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
400 g makaronu tagliatelle
4 plasterki wędzonego boczku
średniej wielkości cebula
400 g małych pieczarek
oliwa z oliwek
szklanka gęstej śmietany
świeży parmezan

Opis przyrządzania:
Nastawiamy duży garnek z osoloną wodą. Kiedy woda się zagotuje, wrzucamy makaron i gotujemy tyle czasu, ile jest napisane na opakowaniu. W czasie, kiedy czekamy na zagotowanie wody, przygotowujemy sos: Wędzony boczek kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Pieczarki ocieramy ściereczką z ewentualnego brudu i kroimy w cienkie plasterki. Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Wrzucamy boczek i cebulę, smażymy na średnim ogniu 4 minuty. Dodajemy pieczarki, zwiększamy ogień i smażymy jeszcze kilka minut, aż pieczarki zmiękną. Na patelnię wlewamy śmietanę, mieszamy i zagotowujemy. Makaron odcedzamy, wrzucamy na patelnię i mieszamy, aż sos pokryje makaron. Podajemy ze świeżo startym parmezanem.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024