Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Tajska-zupa-z-dyni-z-mlekiem-kokosowym

Tajska zupa z dyni z mlekiem kokosowym

Gęsta od kokosowego mleka, pachnąca od przypraw tajska zupka z krewetkami i optymistyczną ilością dyni. Wielbicielom zup starczy za cały obiad.

Rodzaj dania: Zupa

Kraj pochodzenia: Tajlandia

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
500 g (1/2 kg) dyni
2 limetki
8 dużych surowych krewetek
2 cebule
czerwona papryczka chilli
łodyżka trawy cytrynowej
łyżeczka pasty krewetkowej
łyżeczka pasty z tamaryszka
łyżeczka cukru
1 i 1/2 szklanki mleka kokosowego
1/2 szklanki kremu kokosowego
łyżka sosu rybnego
siekana kolendra

Opis przyrządzania:
Dynię obieramy ze skórki, usuwamy pestki i włókniste wnętrze, kroimy w niezbyt dużą kostkę.
Limetki szorujemy w gorącej wodzie, wyciskamy sok, którego połowa polewamy dyniowe kostki.
Krewetki pozbawiamy głów i pancerzy, ostrym nożykiem usuwamy biegnącą wzdłuż grzbietu czarną "żyłkę".
Cebule obieramy i siekamy.
Papryczkę kroimy wzdłuż na pół, usuwamy ogonek i pestki, płuczemy i kroimy w kawałki.
Trawę cytrynową obieramy z twardych powłok, zaś miękkie wnętrze kroimy w plasterki.
Do malaksera lub blendera wkładamy cebulę, papryczkę i trawę cytrynową. Dodajemy pastę krewetkową, pastę z tamaryszka i cukier. Dolewamy 1/4 szklanki mleka kokosowego i miksujemy na możliwie jednolitą pastę.
Przekładamy pastę do garnka, dolewamy resztę mleka kokosowego i szklankę wody. Starannie mieszamy, po czym dodajemy dynię i stawiamy garnek na ogniu. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, garnek przykrywamy i gotujemy zupę na małym ogniu przez 10 minut, aż dynia będzie ugotowana, ale się nie rozpadnie.
Teraz dodajemy krewetki i krem kokosowy, gotujemy jeszcze chwile, aż krewetki zrobią się różowe.
Doprawiamy zupę do smaku resztą soku z limetek i sosem rybnym.
Podajemy zupę gorącą, posypaną siekaną świeżą kolendrą.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024