Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Tajski-kurczak-z-grilla

Tajski kurczak z grilla

Bardzo smaczne, lekko pikantne kotlety z ciemnego, kurczaczego mięsa. Podajemy z sałatką z makaronu sojowego i jakimś tajskim sosem do maczania (niech już będzie gotowy).

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia: Tajlandia

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
6 nóżek z kurczaka
6 ząbków czosnku
3 gałązki świeżej kolendry (najlepiej z korzonkami)
łyżeczka ziaren czarnego pieprzu

Opis przyrządzania:
Nóżki z kury dzielimy na pałki i podudzia. Wyjmujemy kości, odcinamy zbędny tłuszcz i resztki chrząstek i ścięgien. Płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy. Czosnek obieramy i siekamy. Kolendrę starannie płuczemy, równie starannie osuszamy i siekamy, wraz z korzonkami, które dodają szczególnie dużo aromatu. Do malaksera wkładamy czosnek, pieprz i kolendrę. Dodajemy pół łyżeczki soli. Miksujemy na możliwie gładką pastę - możemy też cierpliwie utłuc wszystko w moździerzu. Pastą nacieramy kawałki kurczaka i układamy w szklanym naczyniu. Przykrywamy kawałkiem folii plastikowej i odstawiamy na godzinę - ale nie do lodówki, tylko w temperaturze pokojowej. W tym czasie rozpalamy grill. Pieczemy kawałki kurczaka metodą pośrednią (czyli nad kawałkiem folii, nie nad samymi węglami, pod przykryciem) przez 20 minut lub nad średnio gorącymi węglami przez 15 minut, często odwracając szczypcami (nie widelcem, bo cały sok pójdzie na marne). Staramy sie mięsa nie przypalić. Mięso jest gotowe, gdy po nakłuciu wypływa sok przezroczysty, a nie różowy.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024