Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Tajski-sos-imbirowy

Tajski sos imbirowy

Ostry, słony i kwaskowaty sos dobrze pasuje do grillowanych krewetek i smażonej ryby.

Rodzaj dania: Sosy

Kraj pochodzenia: Tajlandia

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
kawałek świeżego imbiru długości 3 cm
2 limetki
2 cebulki dymki
garść listków mięty i kolendry
4 łyżki sosu sojowego

Opis przyrządzania:
Imbir obieramy ze skórki i ścieramy na drobnej tarce. Z limetek wyciskamy sok. Dymki myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Miętę i kolendrę drobno siekamy. Mieszamy razem starty imbir, sok z limetek i zioła, dodając sos sojowy.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024