Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Tajskie-curry-z-krewetkami

Tajskie curry z krewetkami

Jedno z moich ulubionych dań. Mleko kokosowe, krewetki, ostre tajskie curry i kawałki ziemniaczków - mmm...

Rodzaj dania: Danie główne z ryb

Kraj pochodzenia: Tajlandia

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 duże ziemniaki
cebula
garść zielonej fasolki szparagowej
olej z orzeszków ziemnych
2 łyżki zielonej tajskiej pasty curry
400 ml mleka kokosowego
300 ml wywaru rybnego
250 g (1/4 kg) surowych obranych krewetek
duża czerwona papryczka chilli
pęczek świeżej kolendry

Opis przyrządzania:
Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w kawałki na jeden kęs. Gotujemy w osolonym wrzątku przez 10 minut, aż będą miękkie. Odcedzamy. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie półplasterki. Zieloną fasolkę przycinamy z obu końców i myjemy. W głębokiej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Wrzucamy cebulę i smażymy na średnim ogniu przez 5 minut. Dodajemy pastę curry i smażymy, mieszając, przez minutę. Dolewamy mleko kokosowe i wywar rybny, wrzucamy fasolkę. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy kolejne 5 minut. Dodajemy ziemniaki i krewetki. Gotujemy jakieś 3 minuty, aż krewetki będą ugotowane, czyli różowe i sprężyste w dotyku. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Papryczkę chilli myjemy i kroimy w plasterki. Kolendrę grubo siekamy. Porcje curry posypujemy plasterkami chilli i siekaną kolendrą. Podajemy natychmiast.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024