Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Tapenade-z-Polnocnej-Afryki

Tapenade z Północnej Afryki

Znakomita, pikantna pasta z zielonych oliwek, o podobnym zastosowaniu, co klasyczna tapenade. Moim zdaniem, najlepsza jest ze świeżym białym chlebem. To kolejny z moich ulubionych przepisów.

Rodzaj dania: Sosy

Kraj pochodzenia: Północna Afryka

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
szczypta szafranu
szklanka najlepszych zielonych oliwek
2 łyżki orzeszków piniowych
3 fileciki anchois
suszone oregano
ząbek czosnku
mielony kmin rzymski
2 łyżki soku z limetki
oliwa z oliwek

Opis przyrządzania:
Szczyptę szafranu zalewamy łyżeczką wrzątku i zostawiamy do wystygnięcia. Oliwki drylujemy. Orzeszki piniowe podpiekamy na złoto na suchej patelni (mieszamy, żeby nie przypalić). Do malaksera lub blendera wkładamy oliwki, dodajemy orzeszki piniowe, fileciki anchois, ćwierć łyżeczki suszonego oregano, obrany ząbek czosnku i pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego. Miksujemy, aż wszystkie składniki będą drobniutko posiekane. Miksujemy dalej i dodajemy sok z limetki, 3 łyżki oliwy z oliwek i wodę z szafranem. Miksujemy na gładką masę. Przekładamy tapenade do wyparzonego słoika, na wierzch nalewamy nieco oliwy i trzymamy w lodówce.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024