Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Tarta-cytrynowa

Tarta cytrynowa

Doskonała tarta, klasyczny przepis solidnej, burżuazyjnej kuchni francuskiej. Kilka świeżych malin lub truskawek, położonych obok, doda jej blasku.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 8

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
Słodkie kruche ciasto do tart
3 cytryny
3 jajka
150 g cukru
150 g masła

Opis przyrządzania:
Formę do tart smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy słodkim kruchym ciastem. Widelcem nakłuwamy ciasto na spodzie i wstawiamy formę do lodówki na godzinę. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Cytryny starannie szorujemy i osuszamy. Ścieramy skórkę - samą żółtą warstwę - a sok wyciskamy. Mieszamy całe jajka z cukrem oraz skórką i sokiem z cytryny. Masło topimy w rondelku i dodajemy do masy cytrynowej. Starannie mieszamy i wlewamy do formy wyłożonej ciastem. Wstawiamy do piekarnika na 30-40 minut, aż krem cytrynowy zastygnie. Zostawiamy do wystygnięcia i podajemy z malinami lub truskawkami.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024