Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Tarta-kokosowa

Tarta kokosowa

Bardzo udana, prościutka tarta z kokosem i dżemem malinowym. Bardzo udana. Mniam. Bardzo.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 12

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
Słodkie kruche ciasto do tart (cała porcja)
150 g miękkiego masła + ciut do smarowania formy
150 g cukru
75 g mąki
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
225 g grubych wiórków kokosowych
cytryna
1/2 słoika dobrego dżemu malinowego

Opis przyrządzania:
Zagniatamy kruche ciasto i wkładamy je na pół godziny do lodówki.
Smarujemy masłem formę do tarty (o średnicy mniej więcej 30 cm), wykładamy odpowiednio przyciętym papierem do pieczenia.
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Wylepiamy formę ciastem (brzegi też, rzecz jasna) i nakłuwamy widelcem. Wkładamy do pieca na mniej więcej 10 minut - ciasto powinno się zazłocić.
W międzyczasie robimy masę: miksujemy razem masło, cukier, mąkę, proszek do pieczenia, jajka i 2/3 wiórków.
Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie, osuszamy. Ścieramy skórkę i wyciskamy sok, dodajemy jedno i drugie do kokosowej masy.
Podpieczony spód wyjmujemy z pieca.
Na cieście rozsmarowujemy dżem malinowy, a na nim równomiernie rozkładamy masę kokosową. Posypujemy reszta wiórków.
Wstawiamy tartę z powrotem do pieca na jakieś 20-25 minut, aż wierzch będzie ładnie przyrumieniony.
Upieczoną tarte studzimy i podajemy pokrojoną w zgrabne trójkąty.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024