Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Tarta-migdalowa-z-gruszkami

Tarta migdałowa z gruszkami

Jesienna tarta, w której kawałki gruszek zapieczone są w słodkiej, marcepanowej masie. Doskonała na podwieczorek.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia: Północna Francja

Liczba porcji: 6-8

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
Słodkie kruche ciasto do tart
2 jajka
75 g cukru
50 g miękkiego masła + trochę do smarowania formy
75 g mielonych migdałów
25 g kaszki manny
4 gruszki

Opis przyrządzania:
Formę do tarty o średnicy około 25 cm smarujemy lekko masłem, wykładamy odpowiednio przyciętym krążkiem papieru do pieczenia i wylepiamy słodkim kruchym ciastem do tart. Spód nakłuwamy gęsto widelcem i wstawiamy formę do lodówki na czas nagrzewania się piekarnika. Piekarnik zaś rozgrzewamy do 200 stopni. Wstawiamy ciasto i podpiekamy na złoto - jakieś 10 minut. Obniżamy temperaturę do 180 stopni. Ciasto odstawiamy do przestudzenia. W czasie, gdy ciasto najpierw się chłodzi, a potem piecze, przygotowujemy krem migdałowy: oddzielamy żółtka od białek. Żóltka ubijamy z cukrem przy pomocy miksera, aż zbieleją i będą gęste. Dodajemy po kawałku miękkie masło, cały czas ubijając. Wsypujemy mielone migdały i kaszę mannę, mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą migdałową. Gruszki myjemy, kroimy na pół, obieramy i wycinamy gniazda nasienne. Kroimy owoce w niezbyt cienkie plasterki. Na przestudzonym spodzie rozsmarowujemy połowę masy migdałowej. Na masę kładziemy plasterki gruszek i przykrywamy resztą masy. Wstawiamy tartę do piekarnika i pieczemy jakieś 40 minut, aż wierzch będzie złoty i zastygięty. Wyjmujemy tartę i studzimy. Podajemy na letnio.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024