Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Tarta-z-botwinka-i-oliwkami

Tarta z botwinką i oliwkami

Do tej tarty możemy użyć dowolnych jadalnych liści - szpinaku, boćwiny, nawet pokrzyw (no może szczaw byłby za kwaśny). Oliwki dobieramy zgodnie z kolorystycznymi preferencjami.

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
masło
porcja kruchego ciasta do słonych tart
250 g (1/4 kg) listków botwinki
4 cebulki dymki
250 g (1/4 kg) mielonego białego sera
2 jajka
garść tartego parmezanu
12 oliwek w dowolnym kolorze

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Formę do tarty smarujemy lekko masłem, wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy kruchym ciastem. Wstawiamy do lodówki na czas nagrzewania się piekarnika. Nakłuwamy ciasto widelcem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 12-15 minut, aż ciasto będzie lekko zazłocone. Obniżamy temperaturę piekarnika do 180 stopni. Botwinkę płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy w ściereczce. Kroimy w paski, wykładamy na gęste sitko i przelewamy wrzątkiem. Odsączamy. Dymkę myjemy i siekamy. Na patelni roztapiamy łyżkę masła. Wrzucamy dymkę i smażymy na średnim ogniu kilka minut, po czym dokładamy botwinkę. Smażymy, aż wygotuje się woda zawarta w liściach. Przekładamy warzywa do miski. Dodajemy ser, jajka i prawie cały parmezan. Bardzo starannie mieszamy, solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy do smaku. Z oliwek usuwamy (ewentualne) pestki. Dodajemy do nadzienia i mieszamy. Nadzienie wkładamy do podpieczonej formy i posypujemy resztą parmezanu. Wstawiamy do piekarnika na pół godziny - nadzienie powinno zastygnąć, a wierzch lekko się przyrumienić. Podajemy na ciepło.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024