Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Tarta-z-cebula-ziemniakami-i-kozim-serem

Tarta z cebulą, ziemniakami i kozim serem

Sympatyczna i solidna tarta z zimowymi warzywami. Podajemy na ciepło, z sałatką z cykorii.

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
porcja kruchego ciasta do słonych tart (patrz przepis)
oliwa
2 cebule
ziemniak średniej wielkości
3 ząbki czosnku
łyżka masła
150 g zwartego koziego twarogu
200 g gęstej śmietany 22%
3 jajka

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni. Formę do tarty (o średnicy, powiedzmy, 26 cm) smarujemy oliwą i wykładamy odpowiednio przyciętym papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim przygotowaną formę. Wstawiamy do lodówki na pół godziny. Ochłodzone ciasto przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia, na papier wsypujemy kilka garści suchej fasoli, po czym wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Zdejmujemy papier i fasolę i pieczemy jeszcze 5 minut, aż ciasto się zazłoci. Wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy na bok, a temperaturę pieca lekko obniżamy - do 180 stopni. Cebule obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Ziemniak obieramy, myjemy, osuszamy i też kroimy w cienkie plasterki. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło i łyżkę oliwy. Wrzucamy cebulę i ziemniaki i smażymy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy. Dodajemy czosnek i smażymy jeszcze 5 minut. Przekładamy warzywa do podpieczonej formy i równo rozkładamy. Kozi ser kruszymy widelcem na grudki, rozkładamy na warzywach. Mieszamy razem śmietanę i jajka, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wylewamy na tartę, po czym wstawiamy do piekarnika na pół godziny - tarta powinna zastygnąć, a wierzch się zarumienić. Tartę podajemy na ciepło, nie na bardzo gorąco.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024