Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Tarta-z-jablkami

Tarta z jabłkami

Klasyczna francuska tarta z jabłkami i kremem, na kruchym słodkim cieście. Łatwa i efektowna, idealny deser dla każdego miłośnika dań klasycznych.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 8

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
Słodkie kruche ciasto do tart
500 g (1/2 kg) antonówek
2 jajka
50 g cukru
150 ml kremowej śmietanki
2 łyżki calvadosu
cukier puder do posypania

Opis przyrządzania:
Formę do tarty o średnicy 23 cm smarujemy masłem i wykładamy odpowiednio przyciętym krążkiem papieru do pieczenia. Tak przygotowaną formę wylepiamy słodkim kruchym ciastem do tart - zarówno spód, jak i boki. Wkładamy do lodówki na 15 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Schłodzone ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy na jasnożółto - około 15 minut, ale trzeba pilnować, bo piekarniki mają swoje humory. Upieczone ciasto wyjmujemy, a temperaturę piekarnika obniżamy do 180 stopni. Antonówki obieramy, kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plasterki. Uładamy na upieczonym spodzie. Jajka,cukier, śmietankę i calvados miksujemy razem na gładką masę. Polewamy jabłka i wstawiamy do piekarnika na mniej więcej pół godziny, czyli do chwili, gdy krem będzie ścięty, a wystające z niego kawałki jabłek zaczną się rumienić. Tartę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia, po czym posypujemy cukrem pudrem.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: tylko dla dorosłych

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024