Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Tarta-z-kozim-twarozkiem

Tarta z kozim twarożkiem

Tartę taką możemy podawać na gorąco lub zimno - ponieważ dodajemy do nadzienia ubite białka, tarta prosto z piekarnika będzie wyrośnięta (niemal) jak suflet; natomiast pozostawiona do wystygnięcia - opadnie (nie tracąc nic ze swego smaku).

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
porcja kruchego ciasta z parmezanem
masło do smarowania formy
3 jajka
300 g świeżego koziego twarożku
4 łyżki gęstej śmietany
2 łyżki tartego parmezanu

Opis przyrządzania:
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Formę do tarty (o średnicy do 20 cm) smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy na koło o grubości 2-3 mm. Ostrożnie przekładamy ciasto do formy i dobrze w niej ugniatamy. Obcinamy nadmiar i zalepiamy ewentualne dziury. Spód nakłuwamy widelcem. Na cieście kładziemy krążek papieru do pieczenia, a na papier wsypujemy kilka garści suchej fasoli lub ryżu - dzięki takim wstępnym zabiegom ciasto nie podniesie się w trakcie pieczenia. Wstawiamy tartę na 10 minut do nagrzanego piekarnika, po czym zdejmujemy papier wraz z fasolą (ryżem). Spód pieczemy dalej, jakieś 10 minut, aż zacznie się lekko złocić. Wyjmujemy podpieczoną tartę z pieca, a temperaturę obniżamy do 180 stopni. Jajka rozdzielamy na białka i żółtka. Żółtka mieszamy z kozim twarożkiem i śmietaną. Solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy do smaku. Białka ubijamy na miękką pianę i delikatnie mieszamy z masą twarożkową. Nakładamy nadzienie na podpieczony spód i posypujemy parmezanem. Wstawiamy do piekarnika na pół godziny (może ciut więcej), aż tarta masa się zatnie, podrośnie i zazłoci. Podajemy na gorąco, ciepło lub zimno.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024