Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Tarta-z-kremem-jogurtowym-i-winogronami

Tarta z kremem jogurtowym i winogronami

Bezpretensjonalna tarta podwieczorkowa - możemy użyć do niej jakichkolwiek owoców, zależnie od pory roku, ale teraz mamy akurat jesień i winogrona będą doskonałe. Poza tym bardzo ozdobnie wyglądają...

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
Słodkie kruche ciasto do tart
4 listki żelatyny
szklanka (250 ml kremowej śmietanki)
500 g (1/2 kg) gęstego naturalnego jogurtu
5 łyżek cukru
torebka dobrego cukru waniliowego
250 g (1/4 kg) mieszanych winogron bez pestek

Opis przyrządzania:
Zagniatamy ciasto i wstawiamy je do lodówki.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Formę do tarty (o średnicy 26-28 cm) smarujemy masłem i wykładamy odpowiednio przyciętym papierem do pieczenia. Przygotowaną formę wylepiamy ciastem i nakłuwamy w kilkunastu miejscach widelcem.
Wstawiamy tartę do piekarnika i pieczemy na złoty kolor (15-20 minut, ale trzeba pilnować).
Wyjmujemy spód z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia.
Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia, o czym odciskamy z nadmiaru wody i wkładamy do małego rondelka. Dolewamy 4 łyżki śmietanki i stawiamy na małym ogniu. Mieszamy, aż żelatyna się rozpuści.
Jogurt wkładamy do miski i starannie mieszamy z cukrem zwykłym i waniliowym. Kilka łyżek jogurtu dodajemy do żelatyny, mieszamy, po czym mieszamy z resztą jogurtu. Odstawiamy w chłodne miejsce, aż jogurt zacznie gęstnieć.
W tym czasie starannie płuczemy winogrona i równie starannie je osuszamy, pozbawiając przy okazji szypułek.
Resztę kremowej śmietanki ubijamy na sztywno. Kiedy jogurt zacznie się ścinać, delikatnie (acz starannie) mieszamy go z ubitą śmietanką i wylewamy na wystudzony kruchy spód.
W krem wciskamy przygotowane winogrona, po czym wstawiamy tartę na ładnych parę godzin (lub całą noc) do lodówki, żeby wszystko ładnie zastygło.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024